Het beplantingsplan

Het meest onderschatte aspect van een tuinaanleg is het indelen van de beplanting. Het tuinontwerp valt of staat met een gedegen beplanting die de identiteit van het tuinontwerp versterkt.

Ook voor de beplanting is het van belang dat u uw eigen stempel drukt op de invulling hiervan. Welke kleuren vallen in de smaak, wat zijn uw favoriete planten en op welke plekken moet privacy gewaarborgd worden?

Wanneer de ‘dode materialen’ in de tuin zijn verwerkt (sierbestrating, vijver, tuinhout etc.) wordt de beplanting ingedeeld. Hoeken die wat somber tonen moeten door middel van beplanting worden opgevrolijkt en omgekeerd. Seizoensbloei in het beplantingsplan is erg belangrijk: het hele jaar door moet de tuin aantrekkelijk tonen. Vooral bloeiende planten hebben de eigenschap dat ze ’s winters verdwijnen. Dan is het belangrijk om voldoende balans aan te brengen in de vorm van winterbeeld. Hiermee wordt bedoelt het aanbrengen van wintergroene beplanting.

De belangrijkste factor bij het maken van een beplantingsplan is de kleur-blad combinatie: hoe verhouden de planten zich ten opzichte van elkaar?
Ze moeten elkaar versterken, maar ze moeten gelijktijdig ook harmoniëren.Een goed voorbeeld is een boeket bloemen van de vakbloemist. Een verscheidenheid aan bloei en bladvormen kenmerken het boeket, maar het vormt toch één geheel.

Een andere invalshoek voor een beplantingsplan is de zgn. vakbeplanting. Hierbij gaan we uit van één soort beplanting per border, waardoor je een mooi, rustig beeld schept. Vakbeplanting wordt vooral toegepast in strakke, minimalistische tuinen.

Wij maken gebruik van zeer veel verschillende bomen en planten. Voor uw eigen ideeën kunt u eens kijken naar ons assortiment op www.bomen-online.nl

Social media

Volg ons ook op via soclal media en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Foto gallerij