Werkwijze

Bij de tuinaanleg komen diverse werkzaamheden kijken. Hieronder beschrijven we een aantal werkzaamheden, zoals ze in de praktijk worden toegepast.

Sloopwerkzaamheden

Bij bestaande tuinen worden, voordat met de tuinaanleg wordt begonnen, alle overbodige planten, bomen en bestrating opgeschoond en afgevoerd. Het opschonen en afvoeren van de oude bestrating is vaak een hele klus. Een goede tip is om voor de aanvang van de tuinaanleg de bestrating te slijten via internet. Dit bespaart moeite en geld.

Het is belangrijk om vooraf te bepalen op welke plaatsen en welke diepte leidingen kunnen lopen. Om deze leidingen goed in kaart te brengen, maken wij vooraf een  KLIC melding. (Kabel Leidingen en Informatie Centrum)
Hierbij moet worden gedacht aan waterleiding, gas, elektriciteitskabels, riool, telefoon en kabeltelevisie.

Wanneer er bomen van een grotere omvang gekapt moeten worden, dient er een vergunning aangevraagd te worden. De criteria voor wel of niet vergunningsplichtig verschillen per gemeente. Het is dus raadzaam om bij de gemeente waar u onder valt informatie in te winnen. Uiteraard adviseren wij u in dit traject. Pas als de tuin helemaal leeg is , kan met de grondwerkzaamheden worden aangevangen.

Grondwerkzaamheden

Alle lijnen en hoogtes uit het tuinontwerp worden met houten piketjes uitgezet.Op deze manier worden de plaatsen waar sierbestrating, borders, siergrind en eventueel een waterpartij komen gemarkeerd. Afhankelijk van de grootte van de tuin en de bereikbaarheid , wordt er bepaald of de grondwerkzaamheden worden uitgevoerd met machines. Hiervoor worden meestal mingravers en shovels ingezet. De plaatsen waar sierbestrating en een eventuele waterpartij komen worden afgegraven en de grond wordt meteen verwerkt. Tegelijkertijd wordt er wit zand aangebracht voor de sierbestrating.

Het meest onderschatte aspect van de grondwerkzaamheden  is de afwatering. Vanaf de nog aan te leggen sierbestrating loopt een heleboel water de tuin in en ook de borders en eventueel gazon vangen het nodige water op. Als de afwatering in de bodem niet goed is, blijven er plassen in de tuin staan, waardoor de goei van planten en gazon stagneert. De tuin moet vooraf dus goed doorgespit worden.

Sierbestrating

Na de grondwerkzaamheden leggen we de sierbestrating aan. Dit gebeurd vakkundig omdat we zelf stratenmakers in dienst hebben , voorzien van jarenlange ervaring op het gebied van sierbestrating in de particuliere tuin.Sierbestrating wordt vaak gekenmerkt door meerdere soorten bestrating, die vaak ook in hoogte van elkaar afwijken. Vakmanschap is dus essentïeel. Voor het leggen van grote maten beton -en natuursteentegels hebben we een speciale vacuum zuignap, waarmee we deze tegels snel en netjes kunnen leggen. Met speciale diamantzagen, maken we elke tegel strak op maat.

Waterpartijen

De aanleg van een waterpartij moet met veel nauwkeurigheid plaatsvinden.
In tegenstelling tot alle andere facetten van de tuinaanleg is het moeilijk om achteraf reparaties uit te voeren. Werken met duurzame materialen is dan ook een vereiste.

Elke waterpartij wordt voorzien van een hardhouten bekisting, al dan niet gecombineerd met kunststof randplinten. Deze bekisting is noodzakelijk om het foliemembraan op de juiste plaats en de juiste hoogte te houden. Voor het foliemebraan werken wij met ecolan rubberfolie met 30 jaar garantie.
De kenmerken hiervan zijn dat het ozon bestendig is, milieu vriendelijk en geschikt voor ‘doorvoeren’ van leidingen. Voor meer info kijkt u op www.ecolan.nl.
Een uitgebalanceerde voedingsbodem met zuurstofplanten, substraat en bacterieën zorgt ervoor dat de vijver helder blijft.

Houtconstructies

Het verwerken van hout komt bij de tuinaanleg veelvuldig voor. Bij waterpartijen of oevers worden veelal vlonders toegepast. Eerst wordt er een geraamte van hardhouten balken waterpas gesteld en verankerd. Onder het geraamte wordt anti-worteldoek aangebracht, zodat er geen onkruid tussen de vlonderplanken door kan groeien. Op het geraamte worden de anti-slip planken van hardhout gemonteerd. Dat gebeurd met rvs schroeven, om de duurzaamheid te waarborgen. Bij het plaatsen van perceelafscheidingen zijn de staanders die geplaatst worden altijd van hardhout. De staanders worden circa 90 cm de grond in geboord. Wat er aan de staanders bevestigt wordt maakt eigenlijk niet zoveel uit : schuttingdelen, gaasmatten of trellisschermen.

Beplanting

Bij het aanplanten van een border is vooral voor het beplantingsplan essentieel. Hierover heeft u alles kunnen lezen op de pagina Het beplantingsplan  onder Tuin ontwerp.

Bouw technische aspecten

Onder bouw technische aspecten verstaan we kortgezegd ‘metselwerken’. Het komt wel eens voor dat er in een tuin gemetseld moet worden. Dit kan omdat de klant het mooi vindt, maar vaker is het zo dat het wordt toegepast om de stevigheid en dus de kwaliteit te waarborgen, bijvoorbeeld als grondkering. Het is belangrijk dat er een stevige fundering gestort wordt, zodat de muur niet kan gaan zakken of scheuren. Meestal wordt metselwerk op een nostalgische manier toegepast; het mag een beetje oud lijken. Ook het metselen van tuinmuurtjes, bloembakken en grondkeringen gebeurt in eigen beheer.

Fancy Gallery Error:
No gallery with the ID 5 was found or you have not created albums for it yet.

Social media

Volg ons ook op via soclal media en blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen.

Foto gallerij